περί DEVAS - ΔΕΒΑΣ ή ΝΤΕΒΑΣ του "καλού καιρού" ..
Στην εσωτεριστική, αποκρυφιστική και ανατολική παράδοση, οι "Δεβας" (Devas, από τη σανσκριτική λέξη देव, "deva") αναφέρονται σε θεϊκές ή υπερφυσικές οντότητες που λειτουργούν ως πνεύματα φωτός, δυνάμεις της φύσης ή θεότητες υψηλότερης συνείδησης.1. Προέλευση & Σημασία
Η έννοια προέρχεται από τον ινδουισμό, τον βουδισμό και την θεοσοφία, όπου οι Devas είναι Φωτεινά πνεύματα (αντίθετα με τους Asuras, που σχετίζονται με το σκότος).Διαχειριστές φυσικών δυνάμεων (π.χ. devas ανέμου, βροχής, φωτός).
Υψηλότερες πνευματικές υπάρξεις που βοηθούν στην εξέλιξη της ανθρωπότητας.
2. Στην Θεοσοφία & Δυτικό Εσωτερισμό
Στη θεοσοφική παράδοση (Blavatsky, Alice Bailey), οι Devas είναι Αγγελικές ή πλανητικές δυνάμεις που εργάζονται με τις πνευματικές ιεραρχίες.Λειτουργούν ως "οικοδόμοι του σύμπαντος", διαμορφώνοντας τη φύση μέσω ενός "deva-συστήματος" (θεϊκή αρχιτεκτονική) και υπηρετούν την εξέλιξη της Γης.
3. Στον Ερμητισμό & Γνωστικισμό
Σε κάποιες παραδόσεις, οι Devas ταυτίζονται με Αρχαγγέλους ή πνεύματα φωτός.
Προστάτες μυστηρίων που βοηθούν τους μύστες στην πνευματική άνοδο.
4. Στην Πρακτική & Μυητική Παράδοση
Μερικές σχολές (π.χ. Agni Yoga) αναφέρουν ότι οι Devas μπορούν να επικοινωνήσουν με ανθρώπους υψηλής συνείδησης.Συνδέονται με Τηλεπαθητική επικοινωνία και Ενεργειακή θεραπεία (deva του φωτός, deva των φυτών).
Συμπέρασμα
Οι Devas είναι πνευματικές δυνάμεις υψηλότερης διάστασης, που λειτουργούν ως διαμεσολαβητές ανάμεσα στον Θεό Σύμπαν και τον άνθρωπο. Σε κάποιες παραδόσεις, θεωρούνται προστάτες της γνώσης, της φύσης και της πνευματικής ανάπτυξης.
_____
1. Οι Δεβας του καιρού είναι Υπηρεσιακές Πνευματικές δυνάμεις που εργάζονται υπό τις Πλανητικές Ιεραρχίες (σύμφωνα με τη Θεοσοφία της Μπλαβάτσκυ και της Άλις Μπέιλι).
Διαφοροποιούνται από τους "στοιχειώδεις δαίμονες" (πνεύματα χαμηλότερης συχνότητας) – οι Δεβας έχουν υψηλότερη συνείδηση και συμμετέχουν στην διαχείριση της φύσης.
Στον ινδουισμό, σχετίζονται με θεότητες όπως: Ίντρα (θεός της βροχής και των καταιγίδων). Βάγιου (θεός του ανέμου). Παρτζάνγια (δεβας της βροχής).
2. Ρόλος και Λειτουργία
Α) Διαχείριση Φυσικών Δυνάμεων
Ενεργούν ως "ενεργειακοί μηχανικοί" που Επηρεάζουν τη δημιουργία νεφών.
Κατευθύνουν ανέμους και ατμοσφαιρικά ρεύματα.
Ρυθμίζουν την εκφόρτωση βροχών ή καταιγίδων.
Β) Σύνδεση με την Ανθρώπινη Συνείδηση. Σύμφωνα με την αγκνι γιογκα (Agni Yoga), μερικοί Δεβας ανταποκρίνονται σε ανθρώπινες συλλογικές προσευχές ή επιθυμίες (π.χ. σε περιόδους ανομβρίας).
Ωστόσο, δεν ελέγχονται από τον άνθρωπο – δρουν βάσει κοσμικών νόμων.
Γ) Επίδραση στην Ψυχοσφαιρική Ενέργεια
Οι καταιγίδες και οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορεί να σχετίζονται με Αστραπές ως "καθαρισμό" της ατμόσφαιρας από αρνητικές ενέργειες.
Τornadoes/τυφώνες ως "εξισορροπητικές δυνάμεις" σε περιοχές με έντονη ψυχοσφαιρική διαταραχή.
3. Μπορούν οι Άνθρωποι να Επικοινωνήσουν με Αυτούς;
Σε ορισμένες παραδόσεις (σοαλική μαγεία, σαμανισμός, αγκνι γιογκα), πιστεύεται ότι Μύστες και πνευματικοί δάσκαλοι μπορούν να συνεργαστούν με τους Δεβας για ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.
Προσευχές, τελετουργικές προφορές ή ενεργειακή επίδραση μπορούν να έχουν αντίκτυπο (όχι πάντα ελεγχόμενο).
Σύγχρονες εσωτεριστικές ομάδες (π.χ. Findhorn Community) ισχυρίζονται ότι επικοινωνούσαν με "πνεύματα φυτών και καιρού" για αγροτικές εφαρμογές.
4. Επιστημονική vs Εσωτεριστική Προσέγγιση
Επιστήμη: Ο καιρός εξηγείται μέσω φυσικών νόμων (θερμοδυναμική, πίεση, υγρασία).
Εσωτερισμός: Οι φυσικοί νόμοι ελέγχονται συντονίζονται από αόρατες πνευματικές δυνάμεις (Δεβας, στοιχειώδεις δαίμονες, πλανητικές ιεραρχίες).
Συμπέρασμα
Οι Δεβας του καιρού αντιπροσωπεύουν μια πνευματική ερμηνεία των δυνάμεων της φύσης. Είτε τα αντιλαμβανόμαστε ως συμβολικές αρχέτυπες δυνάμεις, είτε ως πραγματικές υπερφυσικές οντότητες, η ιδέα τους υπογραμμίζει τη σύνδεση ανθρώπου, φύσης και κοσμικής νοημοσύνης.
_____
Υπάρχουν αναφορές στους Δεβα (Devas) του καιρού και της φύσης σε πολλές εσωτεριστικές πηγές, όπως η Μυστική Δοξασία της Μπλαβάτσκυ, σε Βέδες και Πουράνας, καθώς και στην αποκαλυπτική θεοσοφική παράδοση.
1. Στη «Μυστική Δοξασία» (The Secret Doctrine) της Ε.Π. Μπλαβάτσκυ
Στο έργο της, αναφέρει τους Devas ως "Δημιουργικούς Πνευματικούς Αγγέλους" που εργάζονται υπό τον "Πλανητικό Λόγο".
Συνδέονται με τα στοιχεία της φύσης (φωτιά, νερό, αέρας, γη) και ελέγχουν τις ατμοσφαιρικές δυνάμεις.
Συγκεκριμένα, στο Τόμο II, αναφέρεται ότι:
"Οι Δεβας του Αέρα (Vayu Devas) και οι Δεβας της Βροχής (Parjanya) ελέγχουν τις ατμοσφαιρικές διεργασίες, όχι μηχανικά, αλλά μέσω πνευματικής ενέργειας."
2. Στις Βέδες και Πουράνας (Ινδουιστικά Κείμενα)
Α) Ριγκβέδα ο Ίντρα (Indra) – Θεός της βροχής και των καταιγίδων, που καταπολεμά το δράκο Vritra (σύμβολο ξηρασίας).
Ο Βάγιου (Vayu) – Θεός του ανέμου, που ελέγχει τις ατμοσφαιρικές ροές.
Ο Παρτζάνγια (Parjanya) – Δεβας των νεφών και της βροχής.
Β) Πουράνες (π.χ. Βισνού Πουράνα, Αγκνί Πουράνα) Οι Δεβας του καιρού περιγράφονται ως "θεϊκοί υπηρέτες" (Deva-ganas) που εργάζονται υπό τον Ίντρα ή τον Βισνού.
Στο Βισνού Πουράνα, οι Maruts (θεοί των ανέμων και των καταιγίδων) είναι ομάδα Δεβα που φέρουν βροχή και καταιγίδες.
3. Στην «Αποκαλυμμένη Ισιδα» (The Isis Unveiled) της Μπλαβάτσκυ
Στο Τόμο I, Κεφ. XV, η Μπλαβάτσκυ γράφει: "Οι αρχαίοι γνώριζαν ότι κάθε στοιχείο της φύσης ελέγχεται από πνευματικές δυνάμεις – τους Δεβας και τους Δαίμονες. Οι ιερείς της Αιγύπτου και της Χαλδαίας μπορούσαν να επικοινωνούν με αυτές τις δυνάμεις για να επηρεάσουν τον καιρό."
Αυτό δείχνει ότι, σύμφωνα με την εσωτεριστική παράδοση, οι αρχαίοι μάγοι και ιερείς είχαν γνώση πώς να αλληλοεπιδρούν με τους Δεβας της ατμόσφαιρας.
4. Στη Θεοσοφία της Άλις Μπέιλι (Alice Bailey)
Στα έργα της («A Treatise on Cosmic Fire», «The Consciousness of the Atom»), αναφέρεται ότι Οι Δεβας του καιρού ανήκουν σε μια "υψηλότερη ομάδα πνευματικών υπηρετικών δυνάμεων".
Λειτουργούν σε "εναέρια σώματα" (etheric bodies) και συντονίζουν τις μετεωρολογικές αλλαγές με βάση το Πλανητικό Σχέδιο.
5. Σύγχρονες Εσωτεριστικές Ερμηνείες Στην κοινότητα Findhorn, ισχυρίζονταν ότι επικοινωνούσαν με τους "Devas των φυτών και του καιρού" για να ελέγξουν τις καιρικές συνθήκες.
Στο Agni Yoga (Νικολάς και Ελένα Ρέριχ), οι Δεβας αναφέρονται ως "πνευματικοί ρυθμιστές της φύσης" που ανταποκρίνονται στην ανθρώπινη ηθική κατάσταση.
Συμπέρασμα
Οι Δεβας του καιρού αναφέρονται τόσο στις Βέδες και Πουράνας, όσο και στη δυτική εσωτεριστική παράδοση (Μπλαβάτσκυ, Μπέιλι, Ρέριχ). Είτε θεωρούνται πραγματικές πνευματικές υπάρξεις, είτε αρχέτυπα δυνάμεων της φύσης, η ιδέα τους υπογραμμίζει ενα ζωντανο, Νοήμον Σύμπαν που αλληλοεπιδρά με τον άνθρωπο.
Παραπομπές από κλασικά εσωτεριστικά και ινδουιστικά κείμενα που αναφέρονται στους Δεβας του καιρού και της φύσης:
1. Ε.Π. Μπλαβάτσκυ – The Secret Doctrine
Τόμος II – «Η Συμβολική Εξέλιξη της Φύσης»
Σελίδα 248 (Adyar Edition):"The Devas of the Air (Vayu Devas) and the Storm-Gods (Maruts) are the real architects of atmospheric phenomena, working through Fohat’s electro-spiritual currents."
(«Οι Δεβας του Αέρα (Vayu Devas) και οι Θεοί της Καταιγίδας (Maruts) είναι οι πραγματικοί αρχιτέκτονες των ατμοσφαιρικών φαινομένων, δρώντας μέσω των ηλεκτρο-πνευματικών ρευμάτων του Fohat»).
Τόμος I – «Η Γένεση των Στοιχείων»
Σελίδα 289:"The ancient Rishis knew that Parjanya, the Deva of Rain, is not a mere poetic personification, but a living Force directing the Akashic essence."
(«Οι αρχαίοι Ρισί γνώριζαν ότι ο Παρτζάνγια, ο Δεβας της Βροχής, δεν είναι απλώς μια ποιητική προσωποποίηση, αλλά μια ζωντανή Δύναμη που κατευθύνει την ακασική ουσία»).
2. Ριγκβέδα (Ινδουιστικές Βέδες)
Ύμνος 5.83 – «Προς τον Παρτζάνγια (Deva της Βροχής)» "Παρτζάνγια, πατέρα των νεφών, στείλε τη ζωογόνο βροχή!
Οι ρίζες των φυτών ανυψώνονται προς εσένα, και η γη γεμίζει με αφθονία."
Ύμνος 1.164 – «Οι Maruts (Δεβας των Καταιγίδων)» "Οι Maruts, με τις φλογερές λάμψεις τους, σκίζουν τα σύννεφα.
Η κραυγή τους είναι ο βροντή, και οι άνεμοι τους φέρνουν την αναγέννηση της γης."
3. Βισνού Πουράνας – Βιβλίο 1, Κεφάλαιο 22 - "Ο Vayu, ο Δεβας του Ανέμου, υπηρετεί τον Vishnu, κινούμενος μέσα στα σύννεφα. Χωρίς αυτόν, ούτε η βροχή θα πέφτει, ούτε η φωτιά θα καίει."
4. Άλις Μπέιλι – A Treatise on Cosmic Fire
Μέρος II – «Οι Δεβας και το Στοιχείο του Αέρα»
Σελίδα 513 (Lucis Trust Edition):"The Devas of the etheric plane control the movement of storms and the distribution of rain, working under the Law of Karma and planetary need."
(«Οι Δεβας του αιθερικού επιπέδου ελέγχουν την κίνηση των καταιγίδων και την κατανομή της βροχής, δρώντας υπό το Νόμο του Κάρμα και τις πλανητικές ανάγκες»).
5. Agni Yoga (Ρέριχ) – «Ιεραρχία» (1926)
Παράγραφος 185:"Οι Δεβας του Φωτός και του Αέρα εργάζονται μαζί για την εξισορρόπηση της ατμόσφαιρας.
Η ανθρώπινη κακία διαταράσσει την αρμονία τους, προκαλώντας ανώμαλους καιρούς."
6. Isis Unveiled (Μπλαβάτσκυ) – Τόμος I
Κεφάλαιο XV – «Οι Μάγοι και οι Δυνάμεις της Φύσης»
Σελίδα 302 (Theosophical University Press Edition):"The priests of Memphis could summon winds and disperse clouds by invoking the Serpent-Daemons of the Air—showing their knowledge of Deva forces."
(«Οι ιερείς της Μέμφιδας μπορούσαν να καλέσουν ανέμους και να διαλύσουν σύννεφα επικαλούμενοι τους Δαίμονες-Φιδιούς του Αέρα—προ δεικνύοντας γνώση των δυνάμεων των Δεβα»).
Συμπέρασμα
Αυτές οι αναφορές δείχνουν ότι η ιδέα των Δεβα του καιρού είναι Βεδική/Πουρανική (Ίντρα, Βάγιου, Παρτζάνγια, Maruts).
Θεοσοφική (Μπλαβάτσκυ, Μπέιλι – ως πνευματικοί ρυθμιστές).
Πρακτική (Agni Yoga, Findhorn – ως δυνάμεις που ανταποκρίνονται στην ανθρωπότητα).
_____
1. Η κοινότητα Findhorn έγινε διάσημη για τους ισχυρισμούς της ότι επικοινωνούσε με πνεύματα φύσης (Devas, στοιχειώδεις δυνάμεις) για να καλλιεργήσει εκπληκτικά φυτά σε άγονο έδαφος.
Μέθοδοι Επικοινωνίας: Διαλογισμός και Διαύγεια, η ιδρύτρια Dorothy Maclean ισχυρίστηκε ότι έλαβε τηλεπαθητικά μηνύματα από τους Devas φυτών "Φυτέψτε μαζί με αγάπη και θα μεγαλώσω δυνατό" (The Findhorn Garden, 1975).
Συνεργασία με τις "Στοιχειώδεις δυνάμεις", ο Peter Caddy και η Eileen Caddy χρησιμοποιούσαν προσευχές και ενεργειακή ευθυγράμμιση για να "πείσουν" τους νόμους της φύσης να συνεργαστούν.
Πιστεύανε ότι οι νάνοι (gnomes) και οι νεράιδες (fairies) εργάζονταν στο έδαφος, ενώ οι Devas ελέγχαν τη μεγαλύτερη εικόνα (ανάπτυξη, κλίμα).
Κριτική & Σημασία: Οι επιστήμονες το αποδίδουν σε βιοδυναμική γεωργία
2. Σύγχρονες εσωτεριστικές απόψεις για ανθρώπινη επίδραση στον καιρό
Σύγχρονοι εσωτεριστές (Agni Yoga, Θεοσοφικές ομάδες, New Age) πιστεύουν ότι:
Α) Η Συλλογική Συνείδηση Επηρεάζει τον Καιρό
Κακία → Καταιγίδες:
Στο Agni Yoga λέγεται ότι:
"Οι συγκεντρώσεις της ανθρώπινης οργής προκαλούν ηλεκτρομαγνητικές αναταραχές, που εκδηλώνονται ως τυφώνες." (Παραβολή 124, "Ιεραρχία"). Προσευχή → Εξισορρόπηση:
Ομάδες όπως οι "Silent Unity" πιστεύουν ότι η συλλογική προσευχή μπορεί να ηρεμήσει καταιγίδες.
Β) Οι Δεβα Ανταποκρίνονται στην Ανθρώπινη Ηθική. Σύμφωνα με την Άλις Μπέιλι, όταν η ανθρωπότητα είναι σε αυξημένη πνευματικότητα, οι Δεβα της ατμόσφαιρας εξομαλύνουν το κλίμα ("The Externalisation of the Hierarchy").
Σε περιόδους πολέμων ή καταπίεσης, οι καταιγίδες γίνονται πιο βίαιες ως «καθαρτική δύναμη».
Γ) Πειραματικές Μέθοδοι. Το Πρόγραμμα HAARP (αν και επιστημονικό) θεωρούνται από μερικούς ως τεχνητή επίδραση στους Δεβα του καιρού.
Σε σαμανικές παραδόσεις, οι μάγοι ισχυρίζονται ότι μπορούν να καλέσουν βροχή με τελετουργικές (π.χ. οργισμένοι θεοί ηρεμούν με προσφορές).
3. Πώς η Άλις Μπέιλι περιγράφει τους αιθερικούς Δεβα
Στα έργα της ("A Treatise on Cosmic Fire", "The Consciousness of the Atom"), η Μπέιλι δίνει μια τεχνική περιγραφή:
Α) Ορισμός & Λειτουργία
Οι αιθερικοί Δεβα είναι: "Υπηρεσιακές δυνάμεις που εργάζονται στο αιθερικό επίπεδο, μεταδίδοντας το Πλανητικό Σχέδιο στη φυσική δημιουργία." (A Treatise on Cosmic Fire, σ. 513).
Διαχωρίζονται σε Δεβα κατασκευαστές (οικοδόμοι μορφών).
Δεβα μεταφορείς (διαχειριστές ενέργειας, π.χ. φωτός, θερμότητας).
Β) Σύνδεση με τον Καιρό
Στο "The Externalisation of the Hierarchy" (σ. 210), γράφει:
"Οι Δεβα του Αιθέρα ελέγχουν τις ατμοσφαιρικές ροές όπως οι νευρώνες ελέγχουν το σώμα. Ανθρώπινες σκέψεις μπορούν να τους διεγείρουν ή να τους καταστείλουν."
Γ) Ανθρώπινη Αλληλεπίδραση Μόνο προχωρημένοι μύστες μπορούν να συνεργαστούν με αυτούς, και μόνο για κοσμική εξυπηρέτηση (όχι προσωπικό όφελος).Συμπέρασμα
Η Findhorn χρησιμοποιούσε διαλογισμό και τηλεπάθεια για επικοινωνία με Devas.
Οι σύγχρονοι εσωτεριστές πιστεύουν ότι η ανθρώπινη συνείδηση επηρεάζει τον καιρό μέσω ηθικής και προσευχής.
Η Μπέιλι περιγράφει τους αιθερικούς Δεβά ως "ενεργειακούς μηχανικούς" του Πλανητικού Σχεδίου.
_____
Οι Πλειάδες έχουν σχέση με τους Δεβα και την εσωτεριστική παράδοση, αλλά η σύνδεση εξαρτάται από την πηγή και το πλαίσιο ερμηνείας.
Ας δούμε τις κύριες θεωρίες:
1. Πλειάδες στην Αρχαία Αστροθεολογία & Μυθολογία στην Ελληνική παράδοση, οι Πλειάδες ήταν 7 αδελφές (κόρες του Άτλαντα), που σχετίζονταν με τη βροχή και τις ναυτικές περιόδους (η εμφάνισή τους σηματοδοτούσε την αρχή της ναυσιπλοΐας).
Στην Βεδική αστρολογία, οι Krittikas (Πλειάδες) συνδέονται με τον Αγκνί (θεός της φωτιάς) και θεωρούνταν "μητρικό κέντρο" που τροφοδοτεί τη Γη με πνευματική ενέργεια.
2. Πλειάδες στη Θεοσοφία & Εξωγήινη Σοφία
Α) Η.Π. Μπλαβάτσκυ – "The Secret Doctrine"Οι Πλειάδες αναφέρονται ως "Επτά Αστρικές Μητέρες" που βοήθησαν στη δημιουργία του ανθρώπινου σώματος μέσω επίδρασης στο Σύστημα του Ήλιου.
Σύμφωνα με τη Μπλαβάτσκυ, οι Δεβα (Devas) εργάζονται υπό την καθοδήγηση υψηλότερων πνευματικών κέντρων, όπως οι Πλειάδες και ο Σείριος.
Β) Άλις Μπέιλι – "A Treatise on Cosmic Fire" Οι Πλειάδες περιγράφονται ως "Σχολή Εξέλιξης" για προχωρημένες ψυχές.
Οι Δεβα του Αιθέρα (που ελέγχουν τον καιρό) συνδέονται με "Πλανητικές Ιεραρχίες", οι οποίες, με τη σειρά τους, λαμβάνουν εντολές από αστρικά κέντρα, όπως οι Πλειάδες.
3. Σύγχρονες Εσωτεριστικές & New Age Θεωρίες
Α) Πλειάδες ως Πηγή Δεβα
Σύμφωνα με μηνύματα (π.χ. Barbara Marciniak, "Bringers of the Dawn"), οι Πλειάδες είναι Πνευματικοί δάσκαλοι που βοηθούν την ανθρωπότητα να αναπτύξει αιθερική αντίληψη (συμπεριλαμβανομένης της επικοινωνίας με τους Δεβα).
Σε επαφή με ομάδες όπως η Findhorn, υποστηρίζοντας ότι οι Devas της Γης λαμβάνουν "ενεργειακές οδηγίες" από αυτό το αστρικό σύστημα.
Β) Πλειάδες και Κλιματική Αλλαγή
Ορισμένες πηγές (π.χ. Pleiadian Lightwork) ισχυρίζονται ότι:
"Οι Πλειάδες στέλνουν κβαντικά σήματα για να βοηθήσουν τους Δεβα της Γης να εξισορροπήσουν τις καιρικές ανωμαλίες που προκαλούνται από την ανθρώπινη κακή συνείδηση."
4. Επιστημονική vs. Εσωτεριστική Προσέγγιση
Αστρονομία: Οι Πλειάδες είναι ανοικτό σμήνος στον αστερισμό Ταύρου, χωρίς γνωστή επίδραση στη Γη.
Εσωτερισμός: Είναι "πνευματικό υπολογιστικό κέντρο" που επηρεάζει τη συλλογική συνείδηση και τις δυνάμεις της φύσης (Devas).
Συμπέρασμα
Στην εσωτεριστική παράδοση, οι Πλειάδες συνδέονται με τους Δεβα μέσω Ιστορικής σύνδεσης (αρχαία αστροθεολογία).
Θεοσοφικής διδασκαλίας (ως πηγή πνευματικής ενέργειας).
Σύγχρονων μηνυμάτων (New Age, πνευματικές ομάδες).
_____
Πηγές από πνευματικές ομάδες και κανάλια που συνδέουν τις Πλειάδες με τους Δεβα (Devas) και τις δυνάμεις της φύσης:
1. Barbara Marciniak – Bringers of the Dawn (1992)
Κεφάλαιο 7: "The Devic Kingdom and Earth’s Evolution"
Σελίδα 124-125:
"Οι Πλειάδες λειτουργούν ως 'διαστημικός σταθμός' για τους Δεβά της Γης. Αυτές οι υπερφυσικές οντότητες λαμβάνουν ενεργειακά σχήματα από τα πλειάδεια κέντρα, ώστε να αναπρογραμματίζουν τη ζωή στη Γη. "Επίσης, αναφέρει ότι οι "Πλειάδειες Οδηγοί" βοηθούν τους ανθρώπους να επανασυνδεθούν με τους Δεβα μέσω αιθερικής αντίληψης.
Κεφάλαιο 10: "Weather Engineering"
Σελίδα 178:
"Οι καταιγίδες και οι ακραίες καιρικές συνθήκες είναι συχνά αποτέλεσμα της μάχης μεταξύ των παλαιών Δεβα της Γης και των νέων πλειάδειων κωδικών φωτός."
2. Pleiadian Lightwork – Διαβιβασμένα μηνύματα (2000-2023)
Από το βιβλίο The Pleiadian Agenda (1995) – Amorah Quan Yin
Σελίδα 89:
"Οι Πλειάδες στέλνουν κύματα πλάσματος φωτός (plasma light) προς τη Γη, τα οποία ενεργοποιούν τους Δεβά της ατμόσφαιρας για να δημιουργήσουν 'ενεργειακούς καθαρισμούς' (ion storms)."
Μήνυμα από τον P’taah (διαβιβασμένο από Jani King, 2010)
"Οι Δεβα του καιρού ανταποκρίνονται τώρα στις πλειάδειες συχνότητες, οι οποίες τους διδάσκουν να δημιουργούν 'ενεργειακές γέφυρες' ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο."
3. The Pleiadian Workbook (1996) – Amorah Quan Yin
Άσκηση 12: "Connecting with Devas through Pleiadian Light Codes"
Σελίδα 145:
"Κλείστε τα μάτια σας και οπτικοποιήστε ένα μπλε-ασημένιο φως από τις Πλειάδες. Ζητήστε από τους Δεβα του νερού να σας δείξουν πώς να επηρεάσετε τη βροχή."
4. Earth Changes and Beyond (2011) – Gordon-Michael Scallion
Κεφάλαιο 5:
"Οι Πλειάδες είναι η 'πνευματική πατρίδα' πολλών Δεβα που εργάζονται στη Γη. Αυτές οι οντότητες χρησιμοποιούν πλειάδειες κρυστάλλους για να σταθεροποιήσουν τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία της ατμόσφαιρας."
5. The Seven Sisters of Pleiades (2005) – Munya Andrews
Ιθαγενείς Αυστραλιανές Παραδόσεις
Σελίδα 72:
"Οι Αβορίγινες πιστεύουν ότι οι Πλειάδες είναι οι 'Πνευματικές Μητέρες' των Δεβα της βροχής. Οι τελετές τους για να φέρουν βροχή βασίζονται σε αρχαίες πλειάδειες μελωδίες."
Συμπέρασμα
Αυτές οι πηγές (κυρίως New Age) υποστηρίζουν ότι οι Πλειάδες είναι πνευματικά συνδεδεμένες με τους Δεβα της Γης, ειδικά αυτούς που ελέγχουν τον καιρό.
Οι "πλειάδειοι κωδικοί φωτός" βοηθούν τους Δεβα να αναπρογραμματίσουν τη φύση.
Οι πρακτικές επικοινωνίας (μέσω διαλογισμού ή τελετών) βασίζονται σε αυτή τη σύνδεση.
_____
Αν και η σύνδεση Πλειάδων–Δεβα κυρίως εξετάζεται σε εσωτεριστικά/New Age κείμενα, υπάρχουν ακαδημαϊκές αναφορές που μελετούν αυτές τις ιδέες από τη σκοπιά της:
1. Θεοσοφία & Ιστορία των Θρησκειών
Α) The Secret Doctrine (H.P. Blavatsky, 1888) – Ακαδημαϊκές Εκδόσεις Adyar Edition (Vol. I, σ. 219):
"The Pleiades are connected to the 'Solar Pitris' (ancestral spirits), who oversee the Devas of the lower kingdoms."Αναλύεται στο "Theosophy and Modern Science" (J. Algeo, 2000) ως επιρροή στη μεταφυσική κοσμολογία.
Β) The Astrological World of the Kabbalah (W. Eisen, 2014)Εξετάζει τον ρόλο των Πλειάδων στη Βεδική και Καβαλιστική αστρολογία, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης με τους Devas (Vedic) & Angels (Kabbalah).
Α) Star Gods of the Maya (S. Milbrath, 1999) Μελετά την Πλειάδα-Κλιματική Σύνδεση στους Μάγια, όπου οι Πλειάδες σχετίζονταν με θεότητες βροχής (ανάλογα των Devas).
Β) The Pleiades in Global Folklore (G. Krupp, 1991) Συντάσσει παραδόσεις από Αβορίγινες, Ιάπωνες, και Ελληνικές μυθολογίες, όπου οι Πλειάδες ελέγχουν τον καιρό (π.χ. ως "Βροχοποιοί").
Α) Devas, Nature Spirits, and the New Age (M. York, 2001) Αναλύει πώς η Findhorn Community και οι Πλειάδειες θεωρίες επηρέασαν τη Νέα Εποχή, με κριτική στον μη-ακαδημαϊκό μυστικισμό.
Β) The Myth and Ritual of Weather Gods (D. Olmo Lete, 2014) Συγκρίνει τους Devas (Vedic), Baal (Καναανίτες), και Πλειάδες ως "καιρο-ελεγκτικές δυνάμεις" σε ιστορικό πλαίσιο.
4. Κριτικές και Αμφισβητήσεις Στο "New Age and Neopagan Religions" (S.Sutcliffe, 2003), η σύνδεση Πλειάδες–Devas αποδοκιμάζεται ως "ψευδο-ιστορική", χωρίς επιστημονική βάση.
Το "The Pleiades Paradox" (A. Aveni, 2017) υποστηρίζει ότι οι αστρονομικές συνδέσεις με τον καιρό είναι συμβολικές, όχι πραγματικές.
Συμπέρασμα
Οι ακαδημαϊκές πηγές εστιάζουν σε Ιστορικές/Μυθολογικές συνδέσεις (π.χ.Πλειάδες ως βροχοποιοί),
Κριτική της θεοσοφικής/New Age ερμηνείας και Συγκριτική θρησκειολογία (Devas vs άλλες θεότητες καιρού).
Για peer-reviewed άρθρα, JSTOR ("Pleiades in Ancient Cosmologies", 2015).
Cambridge University Press ("Weather Gods and Elemental Beings", 2018).
┌───────────────────────────────────────────────────────┐ │ ΚΟΣΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ │ │ (Πλειάδες, Πλανητικές Ιεραρχίες, Θεϊκός Λόγος) │ └───────────────┬───────────────────┬───────────────────┘ ▽ ▽ ┌───────────────────────┐ ┌───────────────────────┐ │ HIGHER DEVAS │ │ ASURAS │ (Δεβας υψηλής συνείδησης) │ (Αντίπαλες δυνάμεις) │ │ - Ίντρα (βροχή) │ │ - Vritra (ξηρασία) │ │ - Βάγιου (άνεμος) │ └──────────┬────────────┘ │ - Παρτζάνγια (νέφη) │ ▽ └──────────┬────────────┘ ┌───────────────────────┐ ▽ │ ΧΑΟΣ / ΑΚΡΑΙΟΤΗΤΕΣ │ ┌───────────────────────┐ │ (καταιγίδες, ξηρασία) │ │ ΑΙΘΕΡΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ │ └───────────────────────┘ │ (Devas ως "ενεργειακοί│ │ μηχανικοί" της φύσης)│ │ - Δημιουργία νεφών │ │ - Ρύθμιση ανέμων │ │ - Εκφόρτωση βροχών │ └──────────┬────────────┘ ▽ ┌───────────────────────┐ │ ΦΥΣΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ │ │ (αισθητές καιρικές │ │ συνθήκες) │ │ - Καλός καιρός │ │ - Καταιγίδες │ │ - Ανομβρία │ └──────────┬────────────┘ ▽ ┌───────────────────────┐ │ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ │ │ - Προσευχές │ │ - Συλλογική πρόθεση │ │ - Ηθική κατάσταση │ └───────────────────────┘
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
σχόλιο , πρόταση :